• Hello [name]! Thanks for joining the GMC. Before making any posts in the Tech Support forum, can we suggest you read the forum rules? These are simple guidelines that we ask you to follow so that you can get the best help possible for your issue.

Mac OSX [RESOLVED] Error!!! Program not Cleaning nor Building

G

galaxy_pickle

Guest
Hello,

I am on a Macbook Air running Yosemite.

I have a serious crazy problem that will not allow me to run my project, build it, or even clean it. I believe it broke when I cleaned it last night, for some reason.

When I try to test the game it stops at this point:

Code:
/Library/Frameworks/Mono.framework/Versions/Current/Commands/mono exited with non-zero status (1)
I already looked at:
https://forum.yoyogames.com/index.php?threads/unable-to-play-on-my-mac-el-capitan.27677/
&
https://forum.yoyogames.com/index.php?threads/cant-run-or-clean.26772/
&
https://forum.yoyogames.com/index.php?threads/solved-failed-run-program-complete.18316/

I have a project due tonight at midnight I need to build and turn in... and I can't...

Any help for manually going in an fixing it will be welcome! I will open a bug report when I have the time. Just hoping someone else had this same issue and fixed it. I am about to go try on my other computer to see if it will build there.

Thank you.

PS. my last resort is to build an entirely new project and import by hand everything.. if that will work... Working on a solution ATM.
 

rIKmAN

Member
Hello,

I am on a Macbook Air running Yosemite.

I have a serious crazy problem that will not allow me to run my project, build it, or even clean it. I believe it broke when I cleaned it last night, for some reason.

When I try to test the game it stops at this point:

Code:
/Library/Frameworks/Mono.framework/Versions/Current/Commands/mono exited with non-zero status (1)
I already looked at:
https://forum.yoyogames.com/index.php?threads/unable-to-play-on-my-mac-el-capitan.27677/
&
https://forum.yoyogames.com/index.php?threads/cant-run-or-clean.26772/
&
https://forum.yoyogames.com/index.php?threads/solved-failed-run-program-complete.18316/

I have a project due tonight at midnight I need to build and turn in... and I can't...

Any help for manually going in an fixing it will be welcome! I will open a bug report when I have the time. Just hoping someone else had this same issue and fixed it. I am about to go try on my other computer to see if it will build there.

Thank you.

PS. my last resort is to build an entirely new project and import by hand everything.. if that will work... Working on a solution ATM.
Not sure with your issue, but can you compile / build an empty room project using the same export?
Just trying to isolate whether it's a project with GMS2 in general or with your specific project.
 
G

galaxy_pickle

Guest
I CAN open a new project and it compiles and runs.
I 'm not sure what you mean by "the same export".
 

rIKmAN

Member
I CAN open a new project and it compiles and runs.
I 'm not sure what you mean by "the same export".
I meant using the same export as the project you are having problems with.
Not much point in compiling an empty room project using the Android or HTML5 export when your problem project is being compiled with the Windows export.

Have you added anything to your project between the time it worked fine and now?
 
G

galaxy_pickle

Guest
I still don't understand what you mean by same export. I tried it on Windows and Mac both, I tried creating my own package on the marketplace and importing everything, yet it still fails. Something is messed up with it in some small little crevice.

I don't remember adding anything specific when it broke. I cleaned my program and it failed at that, and then it has been broken since then.
 
G

galaxy_pickle

Guest
What I'm doing right now is using a fresh project, and by hand importing chunks one at a time of the asset I made of my previous project. Sprites first, then Tiles, etc.

Will let you know when I hit the game-breaking error.
 
G

galaxy_pickle

Guest
alright, the project breaks when I imported both the Scripts and the Objects. I have a feeling it's an object. I had to import them both cuz they have dependencies.

WOW HOLY F***.

I FOUND THE PROBLEM.

IN SETTING A COLOR IN AN EVENT I USED THE $000000 notation.

IT TURNS OUT, I had an EXTRA $ in front. So, the error occurred because I had a color "$$000000".

wow, I feel like a complete sack.
But I feel better now too :)

RESOLVED
 

rIKmAN

Member
I still don't understand what you mean by same export.
I meant if you were trying to export to Windows with your broken project, make sure you were exporting to Windows with your empty room project.
There would be no point in compiling an empty room to HTML5 or Android when your issue is with exporting your project to Windows.
Not sure how else to explain it.

Glad you found the issue though - 25mins left til the deadline, you better stop reading this and get back to work - tick tock tick tock! :D
 
Top