1. Hey! Guest! The 36th GMC Jam will take place between February 27th, 12:00 UTC - March 2nd, 12:00 UTC. Why not join in! Click here to find out more!
    Dismiss Notice

Windows I can't edit New sprite

Discussion in 'GameMaker Studio 2 Community Tech Support' started by Moreau, Feb 5, 2020.

Tags:
  1. Moreau

    Moreau Member

    Joined:
    Feb 5, 2020
    Posts:
    10
    Hello

    I'm New in game maker two and i'm vert Bad in englis , so ,sorry if don't understand all . I have a problem Yesterday it worked gain but today , when i try to create a new sprite , a New "section" is created but when i want to put a image in , it write all is good but nothing appear ...

    Can you help me please ?
     
  2. IndianaBones

    IndianaBones Member

    Joined:
    Jul 5, 2016
    Posts:
    2,393
    Can you give more information. Maybe post a picture / screen shot and a video if you can?
     
  3. Moreau

    Moreau Member

    Joined:
    Feb 5, 2020
    Posts:
    10
    I can't record video but there is my situation with some picture

    1 :first the sprite I want to change upload_2020-2-5_11-41-56.png


    2 : I click here for importe my sprite upload_2020-2-5_11-43-20.png

    3 : the image i want to import
    upload_2020-2-5_11-44-34.png

    4 : i accept this
    upload_2020-2-5_11-45-18.png

    5 : and finally i got that
    upload_2020-2-5_11-45-41.png

    I don't know why i have that .
     
  4. IndianaBones

    IndianaBones Member

    Joined:
    Jul 5, 2016
    Posts:
    2,393
    I did the same thing on my copy of GameMaker Studio and its working on my PC. I have the same version as you.

    I don't understand why its not working for you. This is a very standard process.

    Can you try to drag and drop the sprite onto Game Maker Studio directly and see if that works?
     
  5. Moreau

    Moreau Member

    Joined:
    Feb 5, 2020
    Posts:
    10
    I tried that but I have thé same result
     
  6. gnysek

    gnysek Member

    Joined:
    Jun 20, 2016
    Posts:
    1,381
    Are you running it as administrator? Maybe there's no write access to project.
     
  7. Moreau

    Moreau Member

    Joined:
    Feb 5, 2020
    Posts:
    10
    I will try that
     
  8. Moreau

    Moreau Member

    Joined:
    Feb 5, 2020
    Posts:
    10
    Normally yes i open gms2 only with this account on my computer ans , it's the only account I have on my computer ans monday it worked
     
  9. IndianaBones

    IndianaBones Member

    Joined:
    Jul 5, 2016
    Posts:
    2,393
    Can you post the details of your "ui.log" file here?

    upload_2020-2-5_22-35-11.png
    upload_2020-2-5_22-36-23.png

    If there is a lot of text, put it inside a spoiler tag. Like this:

    Post the contents of ui.log here
     
  10. Moreau

    Moreau Member

    Joined:
    Feb 5, 2020
    Posts:
    10
    I don't know how put text in a spoiler
    and i have the file ui and ui1 too
    is it normal ?
     
  11. IndianaBones

    IndianaBones Member

    Joined:
    Jul 5, 2016
    Posts:
    2,393
    You can add a spoiler from the menu here.
    upload_2020-2-6_6-50-41.png

    I haven't seen a "ui1" before.

    Check the date of each file. Find the newest ui file and post it here.
     
  12. Moreau

    Moreau Member

    Joined:
    Feb 5, 2020
    Posts:
    10
    the newest is ui but it is too long for paste the text here
    have you got an email or something it's gonna be more easy if I send you the file directly
     
  13. IndianaBones

    IndianaBones Member

    Joined:
    Jul 5, 2016
    Posts:
    2,393
    I'd prefer if you post here for now.

    Maybe you could just post the last part of the ui.log file? Scroll to the end of it and just copy the most recent couple of pages.
     
  14. gnysek

    gnysek Member

    Joined:
    Jun 20, 2016
    Posts:
    1,381
    And if you double click on sprite (top part) and try to paint/load from editor, it's the same ?
     
  15. rIKmAN

    rIKmAN Member

    Joined:
    Sep 6, 2016
    Posts:
    5,043
    Close GMS2.
    Zip/Rar those existing ui.log files and then move / delete them.
    Start GMS2 and go through the process of adding a sprite to the point that it fails as you explained above, then close the IDE.
    You will now have a new ui.log that only contains the log for the actions you performed from starting the IDE until closing it - rather than a huge one from days/weeks of use.

    The contents of that should be small enough post in a spoiler tag.

    To do that, click the"Insert" button above the textbox you use write your text - it's the 4th button from the right on the toolbar.
    Then choose "Spoiler" and paste in the contents of the ui.log file.
     
    IndianaBones likes this.
  16. Moreau

    Moreau Member

    Joined:
    Feb 5, 2020
    Posts:
    10
    I do like you said and there is what I had
     
  17. Amon

    Amon Member

    Joined:
    Sep 13, 2016
    Posts:
    305
    Are you using a custom skin for GMS2? If you are try using the default skin and see if that fixes it.
     
  18. Moreau

    Moreau Member

    Joined:
    Feb 5, 2020
    Posts:
    10
    What do you mean by skin ?
    yes it's image i found on internet but no I don't skined the IDE
     
  19. IndianaBones

    IndianaBones Member

    Joined:
    Jul 5, 2016
    Posts:
    2,393
    You have a lot of shader compiler errors on start up.

    My ui.log at the same place says:

    Code:
    [21:04:12:816(ff0a)] Shader 'standard_flat_shader' loaded.
    [21:04:12:823(ff0a)] Shader 'layer_normal_blend_shader' loaded.
    [21:04:12:826(ff0a)] Shader 'standard_shader' loaded.
    [21:04:12:830(ff0a)] Shader 'layer_add_blend_shader' loaded.
    [21:04:12:835(ff0a)] Shader 'layer_multiply_blend_shader' loaded.
    [21:04:12:839(ff0a)] Shader 'layer_subtract_blend_shader' loaded.
    
    If the basic shaders are having problems compiling, perhaps thats why nothing is displaying in GMS 2. GMS 2 probably uses them for displaying sprites in the IDE at a guess.

    What are your PC specifications?

    What graphics card (GPU) are you using?

    You could try:

    (1) Use the Mesa (software) graphics driver/renderer. Instructions are here:

    https://help.yoyogames.com/hc/en-us...re-renderer-if-your-GPU-does-not-support-GMS2



    (2) Uninstalling and Reinstalling GMS 2 if (1) doesn't work.
     
    rIKmAN likes this.
  20. Moreau

    Moreau Member

    Joined:
    Feb 5, 2020
    Posts:
    10
    I intalled "mesa" ad it worked
    thank you very much
     
    Amon and IndianaBones like this.

Share This Page